• iatreio
 • farmakeio
 • voitheia
 • katastima
 • presc
 • KAPI
 • kifi
 • xenonas

Το Μήνυμα του Προέδρου

thumb president

Αγαπητοί συμπολίτες, φίλοι επισκέπτες

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) του Δήμου Ιωαννιτών.

Στα πλαίσια της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της δημοκρατίας και της συλλογικότητας, που αποτελούν κατευθυντήριες αρχές του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., λειτουργούμε και την παρούσα ιστοσελίδα.
   Επιδίωξή μας είναι να είναι χρήσιμη και χρηστική, απλή και λειτουργική. Η πλοήγηση στις σελίδες μας, θα σας δώσει έγκυρη πληροφόρηση για τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., τις δομές και τις υπηρεσίες του και θα σας ενημερώσει για όλα όσα γίνονται ή προγραμματίζονται.
   Παράλληλα, στόχος μας είναι η δημιουργία μιας άμεσης, ουσιαστικής, σταθερής και αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και τους δημότες.
   Οι ενέργειες, οι πρωτοβουλίες μας και οι δράσεις μας θα σας γίνονται γνωστές, έτσι ώστε να μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε ενεργά και οι απόψεις σας να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του κοινού μας στόχου, στην παροχή, δηλαδή, καλύτερων και πληρέστερων υπηρεσιών προς όλους τους συμπολίτες μας.
   Σας καλούμε να αξιοποιήσετε αυτό το βήμα έκφρασης, πιστεύοντας ότι υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

Φίλιππος Τσουμάνης

ΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ ΜΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ" ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΟΔΕΒΕΝΟΣ – ΚΑΤΣΩΡΑΣ Ε.Ε. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕΤΣΟΒΟY - LIDL HELLAS και ΣΙΑ Ο.Ε. - MAMAKHΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ - SPIDER Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ και ΥΙΟΙ Α.Ε - SUPER MARKET ΒΑΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ - ΑΠ ΠΑΚΟΣ Ο.Ε. - ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε M.S.D. - Γ. ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΠΑΝΟΣ ΟΕ - ΓΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ Ο.Ε. - ΔΗΜ. Θ. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ και ΑΦΟΙ ΒΙΜ/ΚΗ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε - ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΤΣΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ - ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Λ.Τ.Δ - ΖΙΑΚΑΣ ΖΗΣΗΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΥ-ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗ ΟΕ - ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΙΚΕΑ HOUSEMARKET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ - ΜΑΝΔΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. - ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Θ.ΑΒΕΕ - ΟΠΑΠ Α.Ε. - ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΠΙΝΔΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε. - ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Σ & Ε ΤΣΟΓΚΑ Ο.Ε. - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ¨ΓΕΝΕΣΙΣ¨ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΕΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΤΟ ΡΙΧΤΑΡΙ - ΤΣΟΥΤΣΗ ΓΛ. – ΣΤΟΥΚΑ ΕΛ. Ο.Ε. - ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΜΗΡΟΣ - ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΑ - ΔΡΟΣΟΥ ΕΛΕΝΗ - ΧΗΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - ΛΕΚΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΡΑΜΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΤΡΑΚΗ ΑΛΕΞΙΑ - ΣΑΚΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - ΤΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΚΑΖΑΝΤΖΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΒΑΝΤΩΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - COFFE WAY - AΦ/ΕΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΚΩΤΣΟΣΑΒΒΑΣ - ΟΥΖΟΠΟΙΙΑ ΒΑΤΤΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑIMAKH - ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΛΙΣΓΑΡΑΣ (ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ) AGRINO ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΖΥΜΑΡΙΚΑ BARILLA ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΛΕΚΚΑΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΚΟΛΙΟΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΙΑΙΤΗΣ ΑΕΒΕ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ


 • Ενισχύστε το έργο του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α με μια ΔΩΡΕΑ!
 • Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Αρ. Λογαριασμού

  3010003522502-9

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κοινωνική πολιτική

giannena

Κοινωνική πολιτική, είναι το σύνολο των μέτρων, των παρεμβάσεων, των δομών και των δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία του πληθυσμού από καταστάσεις που επιφέρουν απώλεια ή μείωση των πηγών συντήρησης, στην προληπτική ή επανορθωτική προστασία της υγείας, στην εξασφάλιση απασχόλησης και τη διατήρηση της ικανότητας για εργασία, στην εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και στη διασφάλιση της δυνατότητας κάθε ατόμου να συμμετέχει ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Η εποχή μας, εποχή πρωτοφανούς οικονομικής, και όχι μόνο, κρίσης, χαρακτηρίζεται από την πλήρη απορρύθμιση των οικονομικών και εργασιακών σχέσεων, από νέους κοινωνικούς κινδύνους ,που εξωθούν όλο και περισσότερους πολίτες σε καταστάσεις ευπάθειας και ανάγκης.

Η ανεργία, και ιδίως η ανεργία των νέων και των γυναικών, είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Η φτώχεια απειλεί μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, ενώ πολύ μεγαλύτερα βιώνουν τα οξύτατα προβλήματα της εισοδηματικής ανεπάρκειας. Οι μοναχικοί ηλικιωμένοι, που αγωνίζονται να επιβιώσουν, χωρίς οικογενειακή στήριξη με τη χαμηλή τους σύνταξη, πληθαίνουν καθημερινά. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που συνεχώς αυξάνουν, δεν βρίσκουν τη συμπαράσταση που χρειάζονται από την πολιτεία.

Καθημερινά, μαθαίνουμε να ζούμε με όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια, χωρίς να ξέρουμε τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Ο σχεδιασμός μιας ολόκληρης ζωής ανατρέπεται. Ο κοινωνικός ιστός διαταράσσεται και η κοινωνική συνοχή πλήττεται με νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός στις μέρες μας αποτελεί συχνά, δυστυχώς, μόνιμη κατάσταση ελάχιστα αναστρέψιμη.

Κοινωνικός αποκλεισμός δεν σημαίνει μόνον έλλειψη εισοδήματος και παραγωγικών πόρων για την εξασφάλιση ελάχιστων ορίων αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά και περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης, έλλειψη στέγης, επισφαλές περιβάλλον, κοινωνικές διακρίσεις και εν τέλει αδυναμία συμμετοχής στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή.

Στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή πραγματικότητα που ζούμε, το κράτος θα έπρεπε να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, να δώσει βάρος και να στηρίξει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, τους πολίτες που δεν χάνουν απλά ένα μέρος του εισοδήματός τους, αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Αυτό που δεν κάνει το κράτος, η κεντρική κυβέρνηση, οφείλει να το κάνει στο μέτρο του δυνατού η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχει καθήκον και υποχρέωση να παρέμβει.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι εξ ορισμού πιο κοντά στο επίπεδο της δημιουργίας των τοπικών προβλημάτων και μπορεί να αναπτύξει αποτελεσματικότερες τεχνικές και να χειριστεί καλύτερα την επίλυση των προβλημάτων κοινωνικής φύσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πλαίσιο δράσης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Οφείλει να προσφέρει στους πολίτες που έχουν ανάγκη, κοινωνική βοήθεια και αλληλεγγύη. Οφείλει να τους προσφέρει ένα σύνολο ολοκληρωμένων υπηρεσιών, που θα στηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που θα καταπολεμούν τον κοινωνικό αποκλεισμό, θα δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλες τις δραστηριότητες και θα συμβάλλουν στη δημιουργία μια σύγχρονης, τοπικής κοινωνίας δικαίου.

Πρέπει, λοιπόν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναπτύξει μηχανισμούς στήριξης της οικογένειας, του παιδιού, των νέων, των αναπήρων, των ηλικιωμένων, των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Πρέπει να αναπτύξει ολοκληρωμένες δομές και λειτουργίες κοινωνικής φροντίδας, κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.

Φίλιππος Τσουμάνης
Πρόεδρος Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.

 • BΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ

  όλα τα σημεία παρουσίας του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.

  Παιδικοί σταθμοί, Κ.Α.Π.Η., Βοήθεια στο σπίτι, Κ.Η.Φ.Η., Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης κ.λπ.

  Πρόσβαση στο χάρτη

  Πληροφορίες

  Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 26510-77077 ή επισκεφθείτε τα Γραφεία του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α στη διεύθυνση Αβέρωφ 6.

1diaygeia

thiseas

espa

αξιολογηση παιδικων σταθμων καπη βοηθεια στο σπιτι

Επιθυμείτε να είστε ενημερωμένοι; Ακολουθήστε μας.

facebooktwitter    

 

Simple S&A Solutions    

Κατασκευή & Φιλοξενία ιστοσελίδων

Εισοδος

Eπισκέπτες

Σήμερα6
Χθες64
Εβδομάδα1028
Μήνας4620
Σύνολο172812