Κ.Α.Π.Η


Πρόγραμμα εκδηλώσεων                                                     Πρόγραμμα εκδρομών

 • Το 1979 αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την εμφάνιση των Κ.Α.Π.Η. ως θεσμού στον Ελληνικό χώρο. Την χρονιά αυτή η Διεύθυνση Προστασίας Ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κάλεσε τον Όμιλο Εθελοντών, ο οποίος λειτουργούσε ως τότε με τίτλο "Η γωνιά του παππού και της γιαγιάς « ένα πρόγραμμα με παροχή συσσιτίου, και ζήτησε την συνεργασία του για να δημιουργήσει ένα Πειραματικό Κέντρο Ανοιχτής Εξωιδρυματικής Προστασίας Ηλικιωμένων. Ο πυρήνας πάνω στον οποίο θα στηρίζονταν η νέα αυτή δομή αποτελούνταν από: Γιατρό, Φυσιοθεραπευτή, Επισκέπτη Υγείας ή Νοσηλευτή, Εργοθεραπευτή, και Οικογενειακό Βοηθό.

  Τα πρώτα αυτά Κ.Α.Π.Η. στηρίχθηκαν σε εθελοντικές οργανώσεις και φορείς, όπως στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στο Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας Παιδιού και στην ΧΕΝ.

  Την πρώτη αυτή φάση διαδέχεται η δεύτερη φάση της ανάπτυξης και διεύρυνσης του θεσμού σε ολόκληρη την χώρα ,από το 1982 ,στην οποία τα Κ.Α.Π.Η. γίνονται πλέον Ν.Π.Δ.Δ. και περνούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Διεύθυνση Προστασίας Ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας χρηματοδοτεί τα Κ.Α.Π.Η. (λειτουργικά έξοδα και δαπάνες ) μέχρι το τέλος του 1988, ενώ από το 1989 την χρηματοδότηση αναλαμβάνουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες.

  Στον Δήμο μας το πρώτο Κ.Α.Π.Η. λειτούργησε την 1η Ιανουαρίου 1984, στην Οδό Λίνας Τσαλδάρη 1Α, ως 1ο Κ.Α.Π.Η. Δήμου Ιωαννιτών.

 • Ο κύριος σκοπός του Κ.Α.Π.Η. , ως θεσμός, είναι η παροχή εξωΪδρυματικής προστασίας στα ηλικιωμένα άτομα.

  Α) Με την πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ατόμων της τρίτης ηλικίας συμβάλλει στην ισότιμη ενεργή παραμονή τους στην κοινωνία.

  Β) Ανάδειξη των αναγκών και των προβλημάτων της τρίτης ηλικίας , με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την συνεργασία ολόκληρου του κοινωνικού ιστού συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών φορέων.

  Γ) Παροχή Πρωτογενούς Πρόληψης με εμβολιασμούς, με προγράμματα και συμβουλές για την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής κατάστασης, την πρόληψη ατυχημάτων.

  Δ) Παροχή Δευτερογενούς Πρόληψης με ιατρικές εξετάσεις που έχουν σκοπό την έγκαιρη διάγνωση, με φυσικοθεραπείες, εργοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη.

  • Κοινωνική φροντίδα των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους, καθώς επίσης και στήριξη τόσο συμβουλευτική, όσο και συναισθηματική και ψυχολογική.
  • Παροχή Φυσικοθεραπείας τόσο στον τομέα της θεραπείας όσο και της πρόληψης.
  • Εργοθεραπεία.
  • Οργανωμένη ψυχαγωγία
  • Κατʼ οίκον εξυπηρέτηση σε άτομα που το έχουν ανάγκη.
  • Προγράμματα εθελοντισμού Επιμόρφωση σε θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων και των προβλημάτων των μελών και ομιλίες από ειδικούς.
  • Εντευκτήριο όπου προσφέρονται καφές, ροφήματα και αναψυκτικά σε συμβολικές τιμές καθώς και παιχνίδια (σκάκι, τάβλι, ντόμινο ) με στόχο την συντροφιά και συνεύρεση των μελών.

  Στον Δήμο Ιωαννιτών λειτουργούν σήμερα 12 Κ.Α.Π.Η. υπό την εποπτεία τριμελών συντονιστικών επιτροπών για κάθε ένα χωριστά , οι οποίες σκοπό έχουν την παρακολούθηση των λειτουργιών και των προβλημάτων που παρουσιάζονται και εισηγούνται αναλόγως στην Επιτροπή Δομών 3ης Ηλικίας. Οι επιτροπές αυτές ορίζονται από το Δ.Σ. του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και αποτελούνται, από έναν εργαζόμενο στο Κ.Α.Π.Η. τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των μελών του Κ.Α.Π.Η. και έναν δημότη της πόλης των Ιωαννίνων.

1diaygeia

thiseas

espa

αξιολογηση παιδικων σταθμων καπη βοηθεια στο σπιτι

Επιθυμείτε να είστε ενημερωμένοι; Ακολουθήστε μας.

facebooktwitter    

 

Simple S&A Solutions    

Κατασκευή & Φιλοξενία ιστοσελίδων

Εισοδος

Eπισκέπτες

Σήμερα6
Χθες64
Εβδομάδα1028
Μήνας4620
Σύνολο172812